fbpx

Opinie despre filmul sud-coreean “The Berlin File” (2013)

Opinie despre filmul sud-coreean "The Berlin File" (2013)

“The Berlin File” e un film de actiune si thriller in care joaca Ha Jung-woo (actor) si Gianna Jun (actrita). Pe primul nu-l prea stiu (am aflat abia recent ca e unul dintre cei mai bine platiti actori din Coreea de Sud), dar am auzit de actrita. Am mai si vazut-o in filmul “Windstruck” si in altele.

Dupa cum indica numele filmului, actiunea acestuia se desfasoara in Berlin. E locul ala in care pleaca cocalarii din Romania ca sa munceasca ca sa-si poata cumpara cate un jaf de VW Golf. Pe langa concetatenii care chiar ne reprezinta tara cu mandrie.

In orice caz, nici filmul asta nu se dezminte, pentru ca e destul de greu de inteles iar povestea e confuza, mai ales la inceput. Numele personajelor nu prea sunt pomenite asa ca nu prea stii care si cum e si de ce parte e.

CITESTE SI:  De ce Facebook a fost amendata in Coreea de Sud

Dar l-am inteles in mare in cele din urma (am inteles ca majoritatea personajelor importante din film sunt nord-coreeni) si ma asigur ca si ceilalti care vor sa urmareasca acest lungmetraj il inteleg.

Cei doi actori de mai sus joaca rolurile unor spioni nord-coreeni si sunt unele dintre personajele mai importante. Ha Jung-woo joaca rolul lui Pyo Jong-sung, iar Gianna Jun o interpreteaza pe Ryun Jung-hee. Ambii sunt impreuna in film.

CITESTE SI:  Lucruri interesante despre cinematografia japoneza

Povestea filmului e urmatoarea: Jong-sung, un agent-fantoma nord-coreean intrerupe o vanzare ilegala de arme in Berlin. “Fantoma”, adica nu prea exista informatii despre el, ca nu degeaba e spion.

Impreuna cu partenera sa de viata Ryun Jung-hee – un translator de la ambasada nord-coreeana din Berlin – acesta incearca sa scape si sa nu fie asasinati de alti agenti nord-coreeni care i-au tradat.

Pe urmele celor doi se afla agenti nord-coreeni si sud-coreeni (cei sud-coreeni nu vor sa-i extermine pe cei doi, cei nord-coreeni da), dar si CIA-ul (din Statele Unite) si Mossad-ul (serviciu de informatii din Israel). Pe scurt, e un lungmetraj in care e vorba despre spionaj, dezertare, asasinare, contracte cu arme, tradare. Am auzit ca, pentru un plus de veridicitate in film, s-a apelat la marturiile unor dezertori nord-coreeni reali.

CITESTE SI:  VIDEO: O companie de jocuri chineza are ca tema pentru birourile sale naveta USS Enterprise

“The Berlin File” e un film impresionant vizual, iar mediul adauga un realism de razboi rece povestii destul de confuze care prezinta conflicte de loialitate si agende secrete. Are o poveste cam intortocheata si neclara, dar “The Berlin File” a castigat vreo 9 premii, asa ca merita timpul pentru cine nu-i prea greu de cap ca sa inteleaga intriga politica incalcita.