fbpx

Limba romana suna bine pentru straini, dar cei care i-au inventat gramatica au fost niste cretini

Limba romana suna bine pentru straini, dar cei care i-au inventat gramatica au fost niste cretini

Mi-am dat seama cum pot afla romanii cum suna limba romana si muzica in limba romana pentru straini. Fiind romani, nu prea pot sti cum suna romana pentru un strain. Faza e ca, atunci cand un strain aude o melodie in limba romana (si nu numai), acesta nu poate delimita corect cuvintele, pentru ca nu cunoaste limba.

In mintea lui apar tot felul de cuvinte combinate care nu exista in romana. De exemplu, imbin doua titluri ale doua melodii cunoscute de-ale unui cantaret roman cunoscut si imi iese “Si baietii au demonii lor”.

Cand aude asta, un roman stie ca aici este vorba despre cinci cuvinte si ca primul cuvant este “si”. Dar un strain ar putea crede ca primul cuvant este “sibaietii” care, ca sa fim cinstiti, aduce a japoneza (seamana cu Shibuya – un sector din Tokio). De asemenea, seamana cu cuvantul “Shibal” din coreeana, adica motherfucker. Suna aiurea, dar are logica ce spun.

Limba romana are doua avantaje: suna bine si felul in care este scrisa iti arata cum se pronunta si viceversa, spre deosebire de engleza. De-asta uneori in filmele americane, cand vorbesc doi oameni la telefon, unul dintre ei care trebuie sa scrie ceva ii cere celuilalt sa spuna pe litere un cuvant sau un nume ca sa-l poate scrie, daca nu l-a mai auzit inainte.

Dezavantajul limbii romane este ca are o gramatica foarte neregulata, spre deosebire de engleza, de-asta romana e dificil de invatat pentru straini. Pe de alta parte, engleza e prea regulata, din acest motiv nu-ti poti da seama daca “friend” se refera la o femeie sau la un barbat.

Deci, avem romana care suna bine si muzica in romana care suna bine. Dar de ce mortii lui Bieber nu avem si noi cantareti cu piese cu miliarde de vizualizari pe YouTube?

Pentru ca nu avem o deschidere asa larga la lume si la piata mondiala cum o are Statele Unite, nu pentru ca muzica lor e mai buna. O spune cineva care e atat de pasionat de muzica, incat uneori asculta doua melodii in acelasi timp.