fbpx

De ce SUA – super-putere economica – sunt a 31-a tara dupa IQ-ul mediu?

De ce SUA - super-putere economica - sunt a 31-a tara dupa IQ-ul mediu?

S-ar crede ca cea mai importanta putere economica din lume are cei mai multi oameni inteligenti, sau macar cei mai multi locuitori, dar iata ca realitatea e cu totul alta, caci in general americanii au mintea odihnita si calca in strachini.

Nu mai zic ca multi au gena de infractori. Asta desi o tara cum sunt SUA atrage oameni brilianti si talente din intreaga lume. E mai probabil sa vina talente in SUA din alte tari decat sa plece talente de bastina din SUA in alte tari.

Cam asa isi doreste Donald Trump: toti aia smart sa intre, dar niciun om smart local sa nu iasa. El e cu “America first”, America inainte de toate, cu devize din astea. Ceva gen: “God bless America and screw the rest of the world”.

SUA sunt a 31-a tara in lume dupa IQ-ul mediu (98 de puncte). Tara e depasita pana si de unguri si de mongoli. Pe primele 6 locuri in lume dupa IQ-ul mediu se situeaza numai tari asiatice.

Insa aproape niciuna dintre acele tari asiatice nu se apropie de SUA in privinta Produsului Intern Brut, cu exceptia Chinei care merge cherchelita in urma intr-un picior de parca ar avea tocul pantofului rupt.

Revin la intrebarea din titlu. Ce cred eu e ca nu inteligenta e punctul forte al Statelor Unite. E adevarat, multi oameni cu IQ ridicat (chiar si de 200) pleaca sa lucreze in SUA. Asta nu inseamna ca Statele Unite nu au si inteligenta superioara de bastina.

CITESTE SI:  Ce plan B are compania de smartphone-uri Huawei pentru Android

Dar adevarul e ca in SUA exista o epidemie atat de accentuata de oameni altfel, incat nici aia cu IQ urias care ajung in SUA si devin cetateni americani nu reusesc sa ridice prea grozav media de inteligenta.

E dubios ca SUA sunt cea mai importanta putere economica. De muncit, americanii lenevesc foarte bine. Cam toti viseaza sa le cada bani din cer, sa castige la pariuri sau chestii din astea, sa se retraga din campul muncii pe la 30-40 de ani si sa stea pana la adanci batranete tolaniti pe sezlong la marginea unei piscine cu o felie de limeta prinsa in paharul cu o racoritoare. Trai pe vatrai, nenica!

Nu ca ar fi de condamnat ca-si doresc o astfel de viata, eu doar subliniez paradoxul. Americanii n-au simt civic fata de tara. Prin munculita lor (rarefiata) nu se dedica ridicarii si prosperitatii tarii, ci interesului personal. Li se falfaie de tara lor.

Diametral opusa e Japonia in care oamenii muncesc toata viata dedicati pentru natiunea lor si din respect pentru tara, mai putin pentru ei insisi. Nu abia asteapta varsta necesara retragerii din campul muncii.

CITESTE SI:  De ce radiotelescopul Arecibo defect nu poate fi recuperat

Exista unii care zic ca japonezii muncesc de rup pentru ca le place, dar nu cred ca e in intregime adevarat. Ei au atat de mult respect pentru angajator incat vor sa creeze impresia ca le place, ca nu-i deranjeaza. Si nici nu vor sa prezinte semne de oboseala, pentru a nu-l stanjeni pe angajator.

Pana si seniorii inaintati in varsta din Japonia care s-au retras din campul muncii continua sa lucreze. La ce lucreaza? Se aduna in grupuri si se apuca de voluntariat prin strans gunoaie aruncate pe jos (gunoaiele aruncate aiurea sunt ceva rarisim acolo).

In Japonia, omul nu evita munca doar pentru ca a ajuns la 65 de ani. In Romania, multi se baga la aruncat gunoiase, dar aproape nimeni la strans.

Se indraznea pe vremea lui Ceausescu sa se arunce gunoaie prin te miri ce spatii la fel ca acum? Da’ nu, ca Nicolae Ceausescu era rau, a subminat economia nationala si cate si mai cate.

Ca era raspunzator pentru orice si stia fiecare frunza care cade in Romania… Daca mai traia, poate ca aveam si autostrazi acum. Vine Apocalipsa si autostrazi tot n-o sa avem.

O sa aiba Romania autostrazi cand o sa-si vada parlamentarul ceafa, adica la pulivara. O sa se ajunga la vorbele mele. De zeci de ani, tin “aristocratii” si “vița domnească” din Parlament anumite regiuni ale tarii in intuneric prin lipsa autostrazilor.

CITESTE SI:  Ce beneficii are un sistem AI care identifica arme folosind camerele de supraveghere

In Capitala, acolo se pun pe butuci si se blocheaza proiectele importante pentru tara. Acolo se strange cureaua si se umbla cu fofarlica. Cand romanii le cer socoteala, alesii din Capitala nu mai stiu pe unde sa scoata camasa. Focar de cretinism (cu accente de smecherii subterane) e in politicul romanesc de la conducerea tarii.

IQ mediu inferior sau nu, SUA (orice-ar fi, tara de apreciat pentru unele aspecte) macar au autostrazi. Dar si infractori de toate natiile. E usor pentru unii sa spuna ca Donald Trump e reticent impotriva unora si sa scoata din burta acuze nefundamentate, mai greu e sa dovedeasca ei insisi ca nu sunt reticenti cand intra in contact cu unii, ca altfel sunt doar ipocriti. De la distanta si total neimplicati, toti ne putem pretinde toleranti.

Oricine poate fi tolerant cu vorba, dar putini pot dovedi cu faptele ca sunt toleranti cand li se sterpeleste portofelul sau li se ia gatul cand trec strada.

Sa aplaudam needucatii sau infractorii la scena deschisa? Eschimosii nu-s chiar infractori, dar sunt needucati. Daca se pune un eschimos pe invatat si studiat ala sparge gheata si la propriu si la figurat.