Unii se pricep la matematica, altii nu. Compania Facebook din Statele Unite a pregatit un sistem AI (inteligenta artificiala) pentru a rezolva cele mai dificile ecuatii matematice.
Facebook din Statele Unite si-a invatat reteaua neurala sa vada ecuatiile matematice complexe ca pe un nou tip de limba, iar apoi sa trateze solutiile ca pe o problema de traducere pentru retelele neurale secventa la secventa.
Acest lucru e de fapt o problema, deoarece majoritatea retelelor neurale functioneaza pe un sistem de aproximare: pot afla ceea ce se afla intr-o fotografie destul de bine, dar rezolvarea unor calcule este alta treaba.
Facebook a reusit totusi prin a nu trata ecuatia ca pe o problema de matematica, ci mai degraba ca pe o problema de limbaj. Mai exact, echipa de cercetare a Facebook a abordat problema folosind traducere automata neurala.
Pe scurt, au invatat un sistem AI sa vorbeasca in limba matematica. Rezultatul este un sistem AI capabil sa rezolve ecuatii intr-o fractiune din timpul necesar pentru sisteme AI pe baza de algebra precum Maple, Mathematica si asa mai departe.
„Pregatind un model pentru a detecta tiparele in ecuatiile simbolice, credem ca o retea neurala ar putea lega indiciile care conduc la solutii, la fel ca oamenii”, a scris echipa de cercetare a Facebook intr-o postare pe blog.
„Asa ca am inceput sa exploram rationamentul simbolic ca problema de traducere automata in care un model ar putea prezice posibile solutii bazate pe exemple de calcule si pe solutiile lor”.
In esenta, echipa de cercetare a Facebook a invatat sistemul AI sa despacheteze ecuatiile matematice in acelasi fel in care oamenii procedeaza pentru fraze complexe.
In loc sa desparta verbele, substantivele si adjectivele, sistemul AI al Facebook izoleaza diferitele variabile individuale. Cercetatorii s-au concentrat in principal pe rezolvarea ecuatiilor diferentiale si de integrale.